Comenius - Following the Famous Scientists
 

ПОСЕЩЕНИЕ В БЪЛГАРИЯ

ПЛАН НА ПОСЕЩЕНИЕТО

 

 

Обновено 2010-07-22
webmaster hr_yassenov@abv.bg

 

 

Румънски впечатления от пътуването до България от Ана Негоеску - 8 а клас
и Александра Попа - 7 а клас

Тръгнахме от Румъния в понеделник сутринта и след шест часа пътуване с автобус пристигнахме в Етрополе, където българските ученици ни посрещнаха.
Следващият ден започна с церемония по откриването, представена от българските ученици. Техните народни танци бяха чудесни и интервюто със „Стамен Григоров” беше много познавателно и възпитателно. Следобяд ние бяхме поканени в Общината на града,където се срещнахме с кмета на града. После разгледахме Етрополе. Етрополе е град с богата култура и хилядолетна история. През вековната история главният поминък в града са били рудодобива, дървопреработването, обработката на кожи. Етрополе е гостоприемен и приветлив град. Има много стари къщи, които са запазили динамичния начин на живот в това малко градче. Ние имахме възможност да посетим Арнаудовата къща, която беше къща на прочут търговец на кожи.
В сряда посетихме мандрата в с.Мало Бучино. Наложи се да облечем специални костюми вътре в мандрата, което беше много забавно. Запознахме се със съвременните технологии в производството на Българско Кисело мляко. На тръгване нашите домакини от мандрата ни предложиха натурално кисело мляко, което беше вкусно. После продължихме пътуването си до село Студен Извор, родното място на Д-р Стамен Григоров. Нашият екскурзовод ни разказа как през 1905г. На 27-годишна възраст Д-р Григоров направил откритието, с което е най-известен. Разказаха ни и за предимствата на Българското кисело мляко в лечението на разнообразни болести. Киселото мляко в своя оригинален вид може да бъде произведено само в България и някои съседни региони на Балканите.
В четвъртък посетихме историческия град Велико Търново. Крепостта Царевец е разположена в центъра на Велико Търново. Това е била главната Българска крепост по време на Второто Българско Царство. Гледката от върха на хълма много ни впечатли.
Последният ден пътувахме до София, столицата на България. София е известна със своите църкви и Боянската църква има уникална архитектура и стенописи, които ни очароваха.
Да живеем у семейство-домакин беше нещо ново за нас. Главните преимущества на настаняването в домовете на български семейства бяха: дълготрайните приятелства, възможността да споделим нашите преживявания и култура. Имахме шанса да научим много неща за българския начин на живот и просто да поживеем като истински българи.
Ние прекарахме чудесни моменти в Бэлгария и цялото пътуване беше истински успех.


 

dance

Museum

Disko

Ана: „Аз бях впечатлена от церемонията по посрещането, представена то българските ученици. Харесах Часовниковата Кула в Етрополе, тя бавно отмерва времето на изминалите години”
Влад: „По време на това пътуване можах да посетя места,където не съм бил досега, сприятелих се с много приятели и добих много повече увереност в себе си”.
Отилия: „Цялото пътуване беше истински успех. Успях да разширя хоризонтите си като видях нови места. Никога няма да забравя посещението в мандрата, Българското кисело мляко е вкусно.
Виорика: „Българските приятели бяха много гостоприемни. Имах възможност да посетя много интересни места като Боянската църква, стария град Велико Търново, историческия център на София, видяхме чудесни планински пейзажи.”
Александра: „Беше чудесно преживяване, което никога няма да забравя. Всички хора, които срещнах в България, бяха дружелюбни, мили и общителни. По време на пътуването до Студен Извор научих много интересни неща за живота и дейността на Стамен Григоров.”